024 366 0000
info@blaak.nl

Wonen

Inboedelverzekering

Met een inboedelverzekering ben je verzekerd voor schade aan de spullen in je huis. Bijvoorbeeld voor schade door lekkage.

Kenmerken inboedelverzekering

Een inboedelverzekering dekt de schade aan spullen door bijvoorbeeld brand, storm, diefstal, lekkage, neerslag, bliksem, vorst of een explosie. Schade die je met opzet hebt veroorzaakt wordt niet vergoed. Naast de schade aan de spullen zijn ook andere kosten gedekt, bijvoorbeeld de kosten voor het opruimen of het opsporen van de oorzaak van een lekkage. Je bent niet verzekerd bij schade door ‘catastrofes’, bijvoorbeeld een overstroming.

Voor wie en waarom?

De inboedelverzekering is er voor iedereen, maar de premie en de voorwaarden kunnen flink verschillen. Dat heeft onder meer te maken met de stad waarin je woont en de maatregelen die je neemt. Zorg je voor een goed slot op de deur, dan kun je premiekorting krijgen. Maar woon je op kamers, dan is de premie mogelijk hoger. Dan heb je namelijk een grotere kans op diefstal.

Let op!

  • De belangrijkste verschillen tussen dekkingen zitten in kostbare spullen zoals juwelen, schilderijen en elektronica. Alle verzekeraars vergoeden deze zaken tot een maximum bedrag. Dat verschilt per geval.
  • De meeste verzekeraars hebben regionale tarieven. De grote steden zijn het duurst.
  • Als je voorzorgsmaatregelen neemt kun je vaak korting krijgen. Denk aan een rookmelder of het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Sommige verzekeraars bieden zelfs een veiligheidscheck aan.
  • Zorg ervoor dat het bedrag waarvoor je je spullen verzekert even hoog is als de waarde van die spullen als je ze nieuw zou moeten kopen. Wat die ‘nieuwwaarde’ is kun je berekenen met een inboedelwaardemeter. Die kun je van veel verzekeraars krijgen. Als je de inboedelwaardemeter gebruikt, krijg je vaak een garantie tegen onderverzekering.

Bel mij terug formulier

Woonhuis/Opstalverzekering

Schade aan je huis door brand of storm? Daarvoor ben je verzekerd met een woonhuis of opstalverzekering. De verzekering heet ‘opstal’ omdat dat een technische term is voor ‘huis’ en andere gebouwen.

Kenmerken opstalverzekering

Een opstalverzekering dekt schade aan je huis als gevolg van bijvoorbeeld brand, storm, diefstal, vorst, lekkage, neerslag, bliksem of een explosie. De verzekering vergoedt geen schade die je met opzet hebt veroorzaakt. Ook bij bijvoorbeeld oorlogssituaties of overstromingen wordt niets vergoed. Een opstalverzekering sluit je meestal af op basis van de herbouwwaarde van je huis. Dat is het bedrag dat het kost om je huis helemaal opnieuw te bouwen. Er zijn erg veel verschillende opstalverzekeringen. Ieder met eigen voorwaarden en premies.

Voor wie en waarom?

De opstalverzekering is bedoeld voor particuliere woningen. Vaak is de verzekering zelfs verplicht als je een hypotheek afsluit voor je koophuis. Ook kun je bijgebouwen, schuren, schuttingen en de tuin verzekeren. Beperkt zakelijk gebruik is vaak geen probleem. Bijvoorbeeld als je een praktijk aan huis hebt.

Let op!

  • De premie is voor iedereen verschillend. Die is afhankelijk van je huis, de manier waarop het huis is gebouwd en de dekking/service die je kiest.
  • Het verzekerd bedrag moet hetzelfde zijn als het bedrag dat nodig is om je huis opnieuw te bouwen. Anders ben je onderverzekerd. En kijk ook goed op de polis of je garantie hebt tegen onderverzekering.
  • Voor bijzondere situaties kunnen afwijkende premies en voorwaarden gelden. Bijvoorbeeld voor monumenten.